Ekonomi

Ege’de Trol İle Balık Fiyatları Düşüyor

İZMİR Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, 15 Temmuz prestijiyle Ege’de trol avına izin verilmesinin balık fiyatlarını düşürdüğünü söyledi. Sanayi tipi büyük gemi balıkçılığına getirilen yasağın 1 Eylül’e kadar süreceğini anlatan Çakan, “Trolcülerden önce barbunya fiyatları 1000-1500 lira iken şimdi 400-500 liraya kadar düştü.” Devletlerarası sularda trol avcılığı 15 Nisan prestijiyle sona erdi. 3 ayın ortasından sonra 15 Temmuz prestijiyle uluslararası sularda yeniden başlayan trol avcılığı için tüm hazırlıkları yapılan trol tekneleriyle Ege Denizi’nde balık avı başladı. İzmir Balıkçılar İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, İzmir’de faaliyetin trol balıkçılığı ile başladığını belirterek, mevzuata göre avlanma alanlarının kıyıdan maksimum 6 deniz mili ile sınırlandırıldığını söyledi. Çakan, “Ege Denizi, 15 Temmuz itibarıyla 6 milin ötesinde uluslararası su balıkçılığına açıldı. Ege’de yasa gereği 6 milin dışında trol avcılığı yapılıyor. Dip balıkları avlamak artık serbest. Karides, kalamar, ahtapot, peygamber balığı gibi türleri var. Bir kısmı ihracata gidiyor.

‘GÜVENLE BALIK TÜKETİN’

Turizm sezonunda birçok otel ve işletmenin Ege Denizi’nden balık aldığını anlatan Çakan, eylül ayına kadar balık avına ara verilmeyeceğini belirterek, vatandaşlara gönül rahatlığıyla balık tüketebileceklerini hatırlattı. Çakan, şöyle devam etti: “Ege Denizi Türkiye’nin yükünü taşıyor. Avlanan ürünlerin büyük bölümü taze olarak Bodrum, Alaçatı, Çeşme gibi turizm bölgelerine gidiyor. Eylül ayına kadar avlanmaya ara verilmeyeceğini insanımızın bilmesinde fayda var. Türkiye’de 18 bin ruhsatlı balıkçı teknesi var. Bunların arasında 1 Eylül’e kadar endüstriyel büyük gemi balıkçılığı yasak. Bunlar ülkemizde yetiştirilip hem ihracata hem de iç piyasaya sunulan balıklar. Depolarda stokta bekleyen işler değil. Vatandaşlar balıkları güvenle tüketebilirler. hem av hem de üretim balıklarını sağlıklı bir şekilde tüketebiliriz.”

Balık fiyatları hakkında da bilgi veren Çakan, balığın hem sağlıklı olması hem de fiyatların düşmesi nedeniyle daha sık tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Çakan, “Turizm sezonu olduğu için trollerden önce fiyatlar biraz yüksekti. Ama şimdi yarı yarıya düştü. Eylül ayı itibari ile daha da düşecek. Mesela trollerden önce barbunya fiyatları 1000-1500 civarındayken şimdi 400-500 liraya düştü. Barbunya, kalamar, karides bir restoranın olmazsa olmazı. İzmir balık pazarında en çok bulunan balıklar bunlar.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu