Uzaktan Çalışma Yerine Hibrit
İŞ HAYATINDA GENÇLERİN TERCİHİ HİBRİT ÇALIŞMA MODELİ
Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü’nün üyesi olduğu Uluslararası İşletme Okulları Birliği CEMS’in yeni araştırmasına göre hibrit çalışma, pandemi sonrası iş tercihlerine yön verecek gibi görünüyor. Araştırmaya göre genç profesyonellerin %61’i hibrit çalışmanın mesleklerine olumlu etki edeceğini düşünüyor. Hibrit çalışmanın faydaları arasında, genç profesyoneller şunları gösteriyor: azaltılmış maliyetler ve artan seyahat fırsatları, esneklik ve değerli hissetme.
Dünyanın en uygun 34 işletme okulunu bünyesinde barındıran Uluslararası İşletme Okulları Birliği CEMS’in Türkiye’den tek üyesi olan Koç Üniversitesi İşletme Okulu’nun yaptığı yeni araştırmaya göre, iş gücüne yeni katılan genç profesyonellerin %61’i hibrit iş diyor mesleğini olumlu yönde etkilemiştir. olacağını düşünüyor.
Genç profesyoneller, hibrit sistemin yaşamlarına daha fazla esneklik kattığına inanıyor. Seyahat etme özgürlüğüne sahip olan ve çalışırken kendini değerli hisseden genç profesyoneller, harcamalarının azaldığını ve ruh sağlıklarının olumlu yönde etkilendiğini söylüyor.
CEMS’in dünya çapındaki anketindeki yeni mezunların %61’i bu görüşleri paylaşırken, yanıt verenlerin %25’i hibrit çalışmaya geçişin kariyer beklentilerinde herhangi bir fark yaratmayacağını düşünüyor. Katılımcıların sadece %14’ü bu etkinin olumsuz olacağını düşündüğünü söylüyor.
Hibrit ile Çalışmanın Faydaları
Hibrit çalışmanın ideal çalışma düzeni olduğunu düşünen genç profesyonellere kıyasla bu düzenlemenin faydaları arasında şunlar yer alıyor:
- Çalışırken seyahat etme imkanı– Hibrit çalışma, daha uzun tatiller yerine seyahat ederken çalışma imkanı sunuyor.
- değer duygusu– Hibrit sistemlerde çalışan genç profesyoneller, kendi çalışma programlarını belirleme özgürlüğüne sahip oldukları için patronlarının onlara güvendiğini ve onları ödüllendirdiğini düşünüyor.
- İş fırsatlarına daha geniş erişim– Hibrit çalışma, daha önce erişilemeyen işleri üstlenme anlamında genç profesyonellere yeni esneklik getiriyor.
- azaltılmış maliyetler– Büyük şehirlere yakın küçük yerleşim yerlerinde kalan genç profesyoneller paradan ve zamandan tasarruf edebileceklerini söylüyor.
- İş/yaşam istikrarı ve sağlık – Hibrit çalışma kişisel gelişim, eğitim ve hobiler için fırsatlar yaratır. Aileleri ve arkadaşlarıyla daha fazla vakit geçirebilen gençler, bunun sağlıklarına olumlu yansıdığını söylüyor.
- Odaklanma– Her zaman ağır bir ofis ortamında olmak yerine orta sınıf bir evden çalışmak, genç profesyonellerin daha uygun bir şekilde odaklanmasına yardımcı olur.
Uzaktan Çalışma Yerine Hibrit
Katılımcılar hibrit çalışmaya olumlu baksalar da uzaktan çalışma konusunda aynı şekilde düşünmediklerini vurgulamaktadırlar. Genç profesyoneller, meslektaşlarıyla hem çalışma saatleri içinde hem de dışında yüz yüze zaman geçirmenin mesleki başarıları için hayati önem taşıdığına inanıyor. Grupların sistematik olarak yüz yüze görüşebileceği bir iş düzenlemesini tercih eden katılımcılar, bunun bağlantılar kurmak, fırsatları keşfetmek, yenilikçi bir tutum sürdürmek ve öğrenmek açısından değerli olduğunu vurgulamaktadır.
Araştırma bulgularının yorumlanması Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü Akademik Direktör Prof. Dr. Sühnaz Yılmaz Özbağcı Hibrit çalışma Covid-19 ile hayatımıza girdi ama uzun soluklu bir trend olacak gibi görünüyor. Sağladığı esneklik nedeniyle tercih edilen bu model, uluslararasılaşma için de yeni fırsatlar yaratmaktadır. Hibrit düzen, çalışma ortamının eski ve katı sınırlarını yeniden tanımlamamıza olanak tanırken, tamamen uzaktan çalışmak, sosyal etkileşimi sınırladığı için daha az tercih edilen bir seçenek haline geldi.”
Nida Bektaş, Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü Murahhas Üyesi “Genç profesyoneller kariyer tercihlerini yaparken terazili hibrit çalışma tekniğini tercih ediyor. Hibrit çalışma, çalışma hayatında istikrarın sağlanması ve esneklik sağlanması açısından avantajlı bir şekilde fiyatlandırılmaktadır. Tamamen uzaktan çalışma, etkileşimi ve sosyalleşmeyi engellerken, hibrit çalışma esnekliği, kişinin özel hayatın istikrarından ödün vermeden işine odaklanmasını sağlıyor. Teknolojik gelişmelere paralel olarak ‘hiper özelleştirme’ anlayışını benimseyen nitelikli genç profesyoneller, iş dünyasına adım attıkça patrondan beklentilerini de artırıyor.”
Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü, CEMS Uluslararası İşletme Yüksek Lisans öğrencisi Tolga Kırkali “Pandemi sürecinde online teknolojinin kullanımı, iş hayatını özel hayata kolayca entegre edebileceğimizi gösterdi. Hayatınızı ve kariyerinizi buna göre şekillendirebilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan bir bilgisayar; Dünyanın her yerinden çalışabilirsiniz. Bence ‘dijital göçebe’ hareketi bunun kanıtı.”
Mezunlar Hibrit İşlere Yöneliyor
CEMS İcra Direktörü Nicole de Fontainessöz konusu: “Birçoğu dünyanın önde gelen şirketlerinde liderlik pozisyonlarında çalışacak olan mezunlarımız, özledikleri esnekliği onlara sunduğu için hibrit çalışmaya geçiş konusunda son derece olumlular. Bize hibrit çalışma teklif eden patronların kendilerine çekici geldiğini ve bu esnekliği sağlayamayan patronlarla çalışmaya daha isteksiz olduklarını söylüyorlar.
“Bir yandan, uzaktan tam zamanlı çalışmak istemiyorlar. Genç profesyoneller, özellikle bağlantı kurma ve yeni beceriler edinme söz konusu olduğunda, meslektaşlarıyla haftalık olarak düzenli yüz yüze etkileşimin mesleki başarıları için hayati önem taşıdığının farkındadır. İşin bu sosyal yönünü kaybetmek istemiyorlar. Bu anlamda patronların, ekiplerin hem ofis içinde hem de dışında yüz yüze birlikte çalışması için fırsatlar yaratarak esnek hibrit çalışma isteklerini dengelemesi gerekiyor.”
CEMS, dünyanın en güzel 34 işletme okulunun üye olduğu uluslararası bir yüksek lisans programıdır. Koç Üniversitesi’nin Türkiye’deki tek üyesi olduğu bu üstün yönetim programının öğrencileri, eğitimlerinin 1 veya 2 akademik dönemini diğer CEMS üyesi okullarda geçirirler.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı