Haber

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin İsveç’e ilişkin kararı Rusya’da nasıl yankı buldu?

Federasyon Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Konstantin Kosachev,Türkiye’nin iç siyasetindeki sorunları TBMM’nin İsveç’in NATO üyeliğini kabul etmesiyle çözdüğünü söyledi.

Kosachev, Türkiye’nin İsveç’e kesin onay vermesi durumunda sadece tek bir bloğun değil, tüm insanlığın çıkarları doğrultusunda hareket etme tarihi fırsatını kaçıracağını belirtti. Bu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni bir hamlesi olmadığı sürece bahis şu aşamada sonuçlandırılıyor” söz konusu.

‘Türkiye istediğini aldı’

Kosachev, İsveç’in NATO üyeliğinin önünün açılması meselesinin NATO’ya değil, Türkiye’nin neyi başaracağına baktığı bir konu olduğunu kaydederek, tüm bunlar dikkate alındığında Türkiye’nin her istediğini aldığını sözlerine ekledi.

‘Türkiye, Erdoğan imzalayana kadar müzakere edebilir’

Federasyon Kurulu Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Andrey KlimovTBMM’de alınan kararın yürürlüğe girebilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasının olması gerektiğine işaret ederek, Türkiye’nin bu noktaya kadar pazarlığa devam edeceğini düşündüğünü söyledi.

Türklerin her zaman milli çıkarlarını ön planda tutarak hareket ettiklerini belirten Klimov, ” İsveç’e pek çok soruları vardı ama Washington’a daha da fazla soruları vardı. Böylece kâr elde etmek için Washington’dan alabilecekleri her şeyi aldılar. Birçok NATO ülkesi hemen oy verdi ve geçti ama Türkler ellerinden geleni yaptı” ifadelerini kullandı.

Peskov: Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya katılımını onaylaması kendi egemen kararıdır

Gün içerisinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin yasa tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilmesiyle ilgili olarak” dedi. Bu Türkiye’nin egemen kararıdır.“dedi.

Türkiye’nin Kuzey Atlantik İttifakı’na üye olduğunu hatırlatan Peskov, ” Bu çok açık bir gerçektir. Ankara’nın bu ittifakla ilgili yükümlülükleri var, müzakere süreçleri var.” söz konusu.

Grushko: NATO’daki coğrafi boşlukların giderilmesi önemli

Aralık ayında gazetecilere konuştu Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr GrushkoRusya’nın askeri planlarını ‘İsveç’in er ya da geç tam NATO üyesi olacağını’ dikkate alarak yaptığını vurguladı.

Rusya’nın İsveç’in NATO üyeliğinin er ya da geç kabul edilmesini beklediğinin altını çizen Grushko, şöyle konuştu: NATO ile müttefikler arasındaki ilişkileri dikkate aldığımızda stratejik açıdan İsveç’in er ya da geç ittifaka katılacağını elbette varsayıyoruz. Bu, NATO savunma sistemindeki coğrafi boşlukların giderilmesi açısından ittifak açısından çok önemli. Dolayısıyla askeri planlarımızı İsveç’in eninde sonunda ittifaka üye olacağını ve tam entegre olacağını varsayarak hazırlıyoruz.“dedi.

Putin ne dedi?

Türkiye-İsveç-Finlandiya arasında Haziran 2022’de imzalanan üçlü mutabakatın değerlendirilmesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir PutinRusya’nın İsveç ve Finlandiya ile herhangi bir sorunu olmadığını belirterek, ” Bizim ne arazi sorunumuz ne de anlaşmazlığımız var. Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusunda bizi endişelendirecek bir durum yok.“dedi.

Öte yandan iki ülke NATOKatılımın ardından tehlike yaşanacağının sinyalini veren Rus lider, şöyle konuştu: Geçmişte onlara yönelik herhangi bir tehdit yoktu. Şimdi orada askeri birlikler ve altyapı konuşlandırılırsa bizim de karşılık vermemiz ve onların topraklarında da benzer bir tehdit oluşturmamız gerekecek. Bu çok açık ve bunu açıkça anlamaları gerekiyor.“dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu