Ekonomi

TÜDKİYEB/Çelik: Sulak alanlarda yapılaşmaya ve bilinçsiz su kullanımına izin verilmemeli.

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, dünyada ve ülkemizde su kaynaklarının sigortası olan sulak alan ekosistemleri konusunda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 2 Şubat’ın Dünya Sulak Alanlar Günü olarak kutlandığını belirterek, biyoçeşitlilik içeren. Gün vesilesiyle bazı açıklamalarda bulundu.

TÜDKİYEB Genel Lideri Çelik, ülkemizin su kaynakları açısından “su fakiri” ülkeler arasında yer aldığını belirterek, “Ülkemizde küresel ısınmanın da etkisiyle giderek azalan bir yağış rejimi var. kurak kış mevsiminin ortasında olmamıza rağmen bu.Suyun petrolden daha pahalı olduğu günümüzde gerekli önlemler alınmaktadır.2007 yılında Türkiye Su Enstitüsü’nün kurulmasını ve Çevre Şehircilik ve Şehircilik Bakanlığı’nın kurulmasını değerli buluyoruz. İklim 2021 yılında kuruldu. Su kaynaklarımızın korunması ve verimli kullanılması konusunda bilimsel otoritelerin önerileri titizlikle uygulanırsa göllerimiz, sazlıklarımız, derelerimiz, derelerimiz, kısacası sulak alanlarımız garanti altına alınmış olacak” dedi.

Başta kuraklık olmak üzere diğer bazı faktörlerin de sulak alanları olumsuz etkilediğine işaret eden Başkan Çelik, “Dünyada son yıllarda yaşanan iklim değişiklikleri nedeniyle ülkemizdeki aşırı sıcaklar ve kuraklık sulak alanlarımızı olumsuz etkiliyor. Suyun bilinçsiz kullanımı özellikle tarım alanlarında yeraltı suyu seviyelerini düşürmüştür. Bu durum, su rejiminin bozulması sonucu yeraltı suyu rezervi görevi gören sulak alan ekosistemlerini olumsuz etkilemiştir” dedi.

Sulak alanların korunmasının artık bir zorunluluk haline geldiğini belirten Çelik, “Ülkemizde son dönemde yaşanan kuraklıklar nedeniyle yer altı ve yerüstü sularımızın bilinçsizce kullanılması, tarımda bilinçsiz kullanılan kimyasal ve tarım ilaçları ve bunların neden olduğu kirlilik nedeniyle sulak alanların korunması bir zorunluluk haline geldi. “Ülkemizin sulak alan ekosistemlerinin sürdürülebilirliğini sağlama ve koruma yükümlülüğümüz var. Bu nedenle sulak alanlarımıza sahip çıkalım ki geleceğimize miras kalsın.”

Sulak alanlardaki olumsuz tablonun hem bitkisel üretimi hem de küçükbaş hayvancılığı doğrudan etkilediğinin altını çizen Çelik, “Ülkemizin hububat deposu olan Konya Kapalı Havzasında aşırı kullanım nedeniyle sulak alanların yüzde 65’i yok oldu. Küçükbaş hayvancılığın ucuz yem kaynağı olan ıslak çayırlar ve sulak alanların etkisindeki meralarımız da kuraklık sonucu sulak alanların tahribatından olumsuz etkilenmektedir.Bu nedenle sulak alanlarımız da değerlidir. departmanımız için varlıklar.”

Sulak alanların korunması için yapılaşmaya ve bilinçsiz su kullanımına izin verilmemesi gerektiğini belirten Başkan Çelik, “Sulak alanlarımız kesinlikle korunmalı hatta kaybettiğimiz sulak alanların tekrar eski haline getirilmesi için gerekli çalışmalar titizlikle yapılmalıdır. sulak alanları etkileyecek yatırımların projelendirilmesi, bu alanlarda ekolojik, biyolojik, hidrolojik yapılaşmalara izin verilmemelidir.Suya olan ihtiyacın giderek arttığı ülkemizde tüm sulak alanlarımızın rasyonel yönetim planları tamamlanarak hayata geçirilmelidir. havza bütünlüğü içinde ve koruma-kullanma uyumu gözetilerek Su potansiyelimizin yaklaşık yüzde 70’inin tarımsal sulamada kullanıldığı düşünülürse sadece tarımda basınçlı sulamaya geçilerek su tasarrufu sağlanarak sulak alanlarımız üzerindeki baskıyı azaltmak mümkün olacaktır. sulama sistemleri.

-iDeal Haber Merkezi-

gunyuzuajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu