Marmara Denizi’nde kirlilik ve küresel ısınma alarmı
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün verilerine göre Marmara Denizi’nde Karadeniz suyunun ilk 30 metrelik katmanındaki oksijen değeri litrede 8-9 miligram olarak ölçüldü.
Akdeniz sularında 30 metreden başlayarak 1-2 miligrama, deniz tabanından 300 metreye kadar olan katmanda ise 1 miligramın altına düştü. Konuyla ilgili açıklama yapan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yücel, oksijenin belirli bir sıcaklık ve tuzluluk seviyesinde daha az çözündüğünü, özellikle yer altı sularındaki oksijenin eşik değerlerin altına düştüğünü söyledi. son 30-35 yılda.
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu ise konumu ve yapısı nedeniyle hassas olarak nitelendirdiği Marmara Denizi’nde tarih boyunca çok fazla insan baskısı olduğunu belirterek, bu baskıların giderek arttığını belirterek, “En yüksek olanları kirlilik ve avlanma baskısı. İklim değişikliğinin baskısı da çok yoğun, bu zaten küresel bir baskı ve Marmara’da da çok güçlü hissediliyor.”