Emeklilik yaşı kanunu Resmi Gazete’de yayımlandı.
Emeklilik yaşı büyük olanlara ilişkin düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar Kanunu ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu (EYT) ile Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair 375 Sayılı Kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. .
Kanunda yapılan değişiklikle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na süreksiz unsur eklenmiş olup, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilgili kanunlara göre aylık talebinde bulunanlar yaşlılık veya emeklilik aylığından yararlanabilecektir. söz konusu kararlarda yaş dışındaki kuralları taşıyorlarsa.
Bu karara istinaden geriye dönük ödeme yapılmayacak ve geriye dönük talepte bulunulmayacaktır. İlk defa emekli veya emekli aylığı bağlananlar ile yaşlılık veya emeklilik talebi nedeniyle kendilerine işten ayrılma ihbarnamesi verilenlerin, içinde bulundukları son özel sektör işyerinde sosyal güvenlik takviye primine tabi olarak işe başlamaları halinde, İşten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içinde, işe giriş tarihinden itibaren sosyal güvenlik esası uygulanacaktır. Patron priminin 5 puanını vuran bedel Hazine tarafından karşılanacak.
Sosyal güvenlik taban primi işveren hissesi indiriminden yararlanan sigortalının işten ayrılması durumunda bu indirimden bir daha yararlanılamaz.
Üyesi oldukları kamu kurum ve kuruluşları, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı ortaklıkları ile mahalli idare birliklerinde işe alınanlar ile il özel sermayesinin yarısından fazlasına sahip şirketlerde birlikte veya ayrı ayrı personel statüsüne geçenler idareler, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları; Aylık, yaşlılık veya malullük aylığına hak kazanmaları halinde, istihdam edildikleri kamu kurum ve kuruluşları veya şirketler tarafından iş sözleşmelerinin feshedilmesini öngören düzenlemeler yürürlükten kaldırılacaktır.
Yasanın öne çıkanları
Yönetmelikten 8 Eylül 1999 ve öncesinde istihdam edilmiş olanlar yararlanacak.
EYT’de rastgele bir yaş sınırı uygulanmayacaktır.
Yaş dışındaki prim gün ve sigortalılık süresi kurallarını taşıyanlar aylık alabilecek.
Emekli olduktan sonra 30 gün içinde yeniden çalışmaya başlayan çalışanlara yüzde 5 ikramiye verilecek.
İşe alınan ve işçi statüsüne geçen işçiler aylık almaya hak kazanırsa, iş akdinin feshedilmesini zorunlu kılan düzenleme yürürlükten kaldırılacak.
EYT üyelerinin kıdem tazminatına matrah Kredi Garanti Fonu’ndan olacak.
Toplamda 5 milyon çalışanı etkileyen düzenlemeye göre 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek.
Emeklilik başvuruları e-Devlet üzerinden veya SGK’ya yapılabilmektedir.
5 bin 500 liranın altında maaş alınmayacak.
habersandikli.com.tr